Eurooppalaiskissa kuuluu suomalaiseen kulttuuriperintöön

Maskulainen Pirkko Mäenpää tekee omien sanojensa mukaan kulttuurityötä kasvattaessaan eurooppalaisia lyhytkarvakissoja. Lähiaikoina Maskusta muuttaa neljä pentua uusiin koteihinsa.
- Eurooppalaiskissa kuuluu suomalaiseen kulttuuriperintöön, sillä rotu on elänyt täällä vuosisatoja. Rotu edustaa alkuperäistä kissatyyppiä, jota luonto on muokannut. Tämän vuoksi eurooppalaiskissa on saanut kehittyä terveellä tavalla, Mäenpää sanoo.

Lyhytkarvakissa on alkuperäinen eurooppalainen rotu, joka on säilynyt puhtaimpana Pohjois-Euroopassa. Rodun vahvin kanta on Suomessa, jossa on eniten eurooppalaiskissan kasvattajia.
Kaikki maatiaiskissat eivät suinkaan automaattisesti ole
eurooppalaiskissoja, vaan kyseessä on rekisteröity rotukissa, jolla on kansainvälinen rotumääritelmä.
- Hyväksyttyjä värejä on kuutisenkymmentä ja kuvioita kolme eli
tiikerikuvioiset, täplikkäät ja tabbyt. Rotu on monilta ominaisuuksiltaan keskimääräinen, sellainen peruskissa.

Mäenpään mukaan rodulla on vahva geenipohja, joka auttaa eurooppalaiskissaa kehittymään vankaksi ja terveeksi eläimeksi. Suomessa löytyy vuosittain puolenkymmentä kissaa, jotka voidaan noviisiluokan kautta rekisteröiden rotukissaksi.
- Noviisit ovat geneettisesti sellaisia, että niitä voidaan käyttää
siitokseen. Vaikka populaatiot ovat suppeat, niin silti
eurooppalaiskissoille pystytään hankkimaan jälkeläisiä ilman sukusiitosta. Kysymys on kunkin kasvattajan tekemästä valinnasta ja vastuusta.

Kun kissaa ryhdytään hankkimaan, Mäenpää opastaa ostajia ottamaan selvää pennun vanhemmista ja niiden terveydentilasta sekä kotioloista.
 - Rotukissa on aina rekisteröity. Muussa tapauksessa kyse on
pentutehtailusta, jota ei pidä sallia. Pitkälti ostajan vastuulla on se,
ettei epäeettisesti hankituista pennuista tehdä kauppoja. Sukusiitetystä pennusta tulee uudelle omistajalle usein murhetta ja rahaa kuluu, jos kissalla havaitaan sairauksia, Mäenpää muistuttaa.

Myyjällä on rekisteröidystä kissasta eläinlääkäri- ja rokotustodistukset. Lemmikkihankintaan saa lisätietoa muun muassa Turun Rotukissayhdistyksestä, Suomen Eurooppalaiskissarenkaasta ja Suomen Kissaliitosta.
- Vaikka kissoja lahjoitetaan ilmaiseksi, niin rotukissojen hinnat pyörivät sadoissa euroissa. Rekisteröinti antaa kuitenkin varmuutta siihen, että saa terveen, hoidetun ja sosiaalistetun lemmikin.

Eurooppalaiskissa soveltuu sisäkissaksi, mutta sen turkki kestää ulkoilun Suomen oloissa ympäri vuoden. Tosin ulkona vaanivien vaarojen vuoksi kissoja pitää ulkoiluttaa valvotusti joko valjaissa tai verkotetulla alueella.
 - Rotu on luonteeltaan ihmisystävällinen ja seurallinen. Se kiintyy
ihmisiin, mutta viihtyy myös yksin, jos kotiväki on päivisin poissa. Jos kissa joutuu olemaan paljon ilman ihmisen seuraa, niin sitten olisi hyvä hankkia toinen kissa. Kaverin kanssa voi painia, leikkiä piilosta ja juosta kilpaa.

Mäenpää kehuu eurooppalaiskissaa erinomaiseksi ja helppohoitoiseksi lemmikiksi. Samalla rotukissaharrastus antaa mahdollisuuksia myös muunlaiseen toimintaan kuin kotioleiluun: kissan kanssa voi osallistua näyttelyihin, agilitykisoihin tai yhdistystoimintaan. Turun Rotukissayhdistys järjestää tämän viikon sunnuntaina 6.2. kello 10-16 Turun VPK-talolla kissarotujen esittelynäyttelyn, jossa pääsee rotuesittelyn ja kissoihin tutustumisen lisäksi seuraamaan kissojen agilitykisaa.

Artikkeli on julkaistu Vakka-Suomen Sanomissa 1.2.2011 ja sen on laatinut toimittaja Vesa Penttilä, joka otti myös Lumihelmen kasvattajasta ja kahdesta A-pennusta kuvan:

pirkko.jpg