Europeisk korthårskatt

Finlands Européring r.f. SER-FER är grundad 1987. Den fungerar som gemensam organisation för européuppfödare, -ägare och andra av rasen intresserade människor. Föreningen har medlemmar även från Sverige och Norge. SER-FER publicerar medlemsbladet SERRY fyra gånger om året (ett sammandrag på engelska i varje nummer), övar rådgivnings- och upplysningsverksamhet angående européuppfödning, förmedlar européungar samt arrangerar presentations- eller propagandautställningar.

Ursprunglig kattras i Europa

Den europeiska korthårskatten, eller européen, är den ursprungliga kattrasen i vår världsdel. Speciellt i Mellan- och Nordeuropa har den utvecklat sig naturligt till ett robust och sunt djur. Som strykarkatt har den i Mellan- och Sydeuropa redan för länge sedan börjat blanda sig i andra kattraser, vilka människan importerat eller utvecklat. Som renast har rasen bibehållit sig i Nordeuropa, där bondkatter har till största delen bestått utan att blanda sig i andra raser. En naturlig kattpopulation står som basis för européuppfödningen.

Alla bondkatter är dock inte utan vidare européer. Den europeiska korthårskatten har sin egen internationell rasdefinition efter vilken den bedöms på utställningarna. Bara sällan kan man finna sådana bondkatter som motsvarar rasdefinitionen så bra att man kan genom novisklassen godkänna dem som raskatt.

Robust och smidig katt

Till utseendet är européen en riktig “grundkatt”. Dess struktur påminner om bondkattens, men man skall hålla i minnet att den sistnämndas typ kan variera betydligt. Rasdefinitionen förutsätter bl.a. att katten får inte ha spår av rasinblandning. Rasförädlingens syfte är att utveckla en stark, smidig katt, som är mellanstor eller stor, fast och muskulös. Huvudet är stort och ganska runt, men ändå litet längre än brett, kinderna är runda, speciellt hos hanar. Öronen är mellanstora och litet runda på toppen. Ögonen är runda och öppna. Bröstet är brett och välutvecklat, benen starka och stadiga, tassarna runda. Svansen är mellanlång, i roten ganska tjock och rundad i spetsen. Pälsen bör vara kort, tät och spänstig. Européen har en sällskaplig temperament. Den är i allmänhet människor tillgiven, lekfull, men inte för livlig. Européen är en trevlig vän och familjemedlem.

Naturliga färger och mönster

Rasdefinitionen eller standarden godkänner nuförtiden tiotals olika färgvarianter för europeiska korthåret. 15-20 av dem uppföds aktivt i praktiken. Mönstrade européer är tigré- och tabbymönstrade samt spotted eller prickade. Färgvarianter hos mönstrade katter är bl.a. silver, brun, röd och blå. Mest allmänna enfärgade européer är svarta, vita och blåa, vilka sistnämnda på folkets språk ofta kallas gråa. En svart- och rödbrokig katt kallar man sköldpadd. Om en sådan katt har vit som tredje färg så är den sköldpadd-vit. Smoke-färgade katter har en silverljus underpäls medan hårtopparna är mörka, vanligast svarta (svartsmoke) eller blåa (blåsmoke). Här har man nämnt några allmännaste européfärger. Alla godkända européfärger är naturliga färger, alltså inte med förädling gjorda. Existerande färger kan man däremot förbättra med en planmässig uppfödning.

Planmässig uppfödning i Finland

I Finland är européens situation utmärkt i jämförelse med andra länder. Hos oss har rasen uppfödts sedan 1960-talet och det finns i vårt land den största registrerade européstammen i Europa och, förresten, i hela världen. I Finland registreras årligen regelbundet tiotals européer. Det finns registrerade européer även i Sverige, Norge och Danmark, men i Mellan- och Sydeuropa är européen som raskatt ganska sällsynt. Under de senaste åren har man dock kunnat se ett växande intresse för européen och man har exporterat dit några finska exemplar. I Amerika har européen sin motsvarighet, som heter amerikansk korthår (American Shorthair).

Samarbete mellan uppfödare

I Finland finns det nuförtiden en mängd aktiva européuppfödare. På internationella utställningar i Finland är alltid flera européer utställda. Många av dem har uppnått höga internationella hederstitlar förutom i Finland också utomlands, bl.a. i Danmark, Tyskland, Österrike, Frankrike och Nederländerna. Våra européer har ofta haft framgång också bland andra raser, då man valt utställningens bästa katter.